Над 60 000 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116

...
Над 60 000 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116
Коментари Харесай

Над 60 000 обаждания са регистрирани на телефонната линия за деца през изминалата година

Над 60 000 позвънявания на Националната телефонна линия за деца 116 111 са регистрирани през 2018 година, заяви шефът на Главна дирекция „ Контрол по правата на детето ” в ДАЗД Камелия Николова на работна среща през днешния ден. Тя напомни, че линията е изцяло безвъзмездна и обезпечено анонимна. Повече от получените позвънявания са свързани с прочувствени и фамилни проблеми, а 7% са по мотив принуждение над деца. 

Все още има незадоволителна информираност на отговорностите за подпомагане. Всеки, който има информация за дете в риск би трябвало неотложно да уведоми Агенция за обществено подкрепяне, Държавна организация протекция на детето или органите на Министерство на вътрешните работи, съобщи Камелия Николова.

Инициативата, проведена от ДАЗД събра на едно място представители на Столична община, Дирекция " Образование ", РУО - София- град, Агенцията за обществено подкрепяне и териториалните ѝ подразделения, органи на Министерство на вътрешните работи и просветителни институции, УНИЦЕФ. Целта на срещата е обсъждането и разписването, в системата за протекция на детето, оптималните дейности на учители и шефове при деца в риск. 

„ Следващата стъпка е да разпишем една система за протекция, всички да знаят по кое време и по какъв начин да постъпим, къде и към кого да се обърнем когато имаме другите типове обстановки на дете в риск. Документът ще разпише точните стъпки, които всяка една институция би трябвало да предприеме в другите типове опасности и ще регламентира по какъв начин учители и шефовете да се оправят с всички типове обстановки на децата в риск. Това е крайната ни цел - да реализираме цялостна съгласуваност през разписването на система, която да бъде регламентирана в правилниците или различен тип документи “, разгласи ръководителят на Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова. Тя акцентира, че доста хора към момента се бъркат отделите за протекция, които са към дирекция " Социално подкрепяне " и Държавната организация за протекция на детето.

Ангажимент на институциите е да обезпечат безвредна, сигурна и подкрепяща среда както за децата, по този начин и на работещите в тях. Лилова акцентира, че е належащо да се заложи и на предварителната защита в детските градини и учебни заведения. За задачата учителите би трябвало да бъдат задоволително чувствителни, с цел да могат да виждат в случай че едно дете има проблем. В подобен случай би трябвало да подхващат превантивни ограничения, а не да чакат казусът да ескалира, добави доктор Лилова.

Обсъден бе и механизмът за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Директори на просветителни институции споделиха компликации, провокации и положителни практики във взаимоотношението сред учебните заведения и обществените служби. 

Представени бяха и опциите за взаимоотношение на органите на Министерство на вътрешните работи с просветителната и обществената система по случаите на деца в риск.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР